« terug naar vorige pagina

Preventie hart- en vaatziekten

Screening Vitale Vaten 

Als u dit jaar 55, 60 65 of 70 jaar wordt, ontvangt u in de loop van het jaar een oproep om bloeddruk, cholesterol en suiker te laten controleren. Wij doen dit om uw risico op hart- en vaatziekten te bepalen. 

In het voorjaar van 2009 heeft onze praktijk in samenwerking met De Gezonde Regio onderzocht bij welke mensen het zinvol is om een periodiek onderzoek naar het risico op hart-en vaatziekten te doen. 

Uit dit onderzoek bij 500 mensen uit onze praktijk bleek dat een belangrijk deel van de mensen tussen 55 en 65 jaar een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. Dit betekent niet dat al deze mensen behandeld moeten worden met medicijnen. Bij een groot deel van hen kon het risico aanzienlijk verkleind worden door het geven van leefstijladviezen, zoals stoppen met roken, anders eten of meer bewegen. 

Op basis van deze resultaten hebben wij besloten om alle patiënten in de leeftijdscategorie 55-70 jaar in onze praktijk een screening op hart- en vaatziekten aan te bieden. Alle patiënten in deze leeftijdscategorie ontvangen eens in de vijf jaar een brief waarin wordt uitgelegd wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden. U hoeft zich dus nu nog niet zelf bij de assistente aan te melden. 

Doe de zelftest 

Als u wilt weten of u een verhoogd risico heeft op diabetes of hart- en vaatziekten kunt u de zelftest doen. Deze test is mede opgesteld door huisartsen van het Nederlands Huisartsen Genootschap en geeft een goede inschatting of nader onderzoek via uw huisarts nodig is. Klik hier om de test te doen.